22. FEBRUAR 2017

Folkekirkens dåbsinitiativ går i luften

Lokale erfaringer med dåb skal indsamles og formidles til inspiration for alle sogne

Af: Eva Strøm

Hjemmebesøg hos nybagte forældre, dåbsjubilæer og babysalmesang er eksempler på lokale initiativer, der sætter spot på dåb. Og der er masser af andre initiativer ude i de lokale sogne, der venter på at blive opfanget og delt. Det fortæller Per Damgaard Pedersen, der er medlem af Landsforeningens bestyrelse og formand for styregruppen bag et nyt vidensdelingsprojekt, Folkekirkens Dåbsinitiativ: 

- Ude omkring i sognene er der mange frivillige og kirkemedarbejdere, der formår at fortælle om dåb. Vi samler deres erfaringer sammen, så vi andre kan lære af dem rundt omkring i kirken. For vi skal lære af hinanden. For 15 år siden fandtes der ikke spagetti-gudstjenester, og nu findes de overalt. Hver fjerde baby går til babysalmesang i dag, og det fandtes ikke for 10 år siden. En god ide spreder sig hurtigt i folkekirken, så gad vide, om ikke det samme kunne ske på dåbsområdet. 

Faldende dåbstal og lokalt fokus
Fredag kommer der nye tal fra Danmarks Statistik. Tendensen har været klar i en længere årrække: dåbstallet falder, og der er nu en udbredt problembevidsthed hos alle i folkekirken, fortæller Per Damgaard Pedersen, der derfor er glad for, at der er bred opbakning til Folkekirkens Dåbsinitiativ. Men når alt kommer til alt, er det ude lokalt, at man især skal bevare fokus på dåben, mener han: 

- I folkekirken vil vi selvfølgelig gerne have, at så mange børn som muligt bliver døbt og får lov at blive en del af folkekirkens fællesskab. Men dåb er et personligt spørgsmål, og personlige spørgsmål kan man kun snakke med personer om. Vi kan godt lave landsdækkende information om dåb, men spørgsmålet om dåb går dybt ind i identiteten og i hjertet. Derfor tages samtalen om dåb bedst mellem to eller tre personer. Det er der, det sker, siger Per Damgaard Pedersen. 

 

Flere artikler om samme emne

#pressemeddelelse #Dåb