24. MAJ 2023

Ny ansættelsesbevislov træder i kraft 1. juli 2023

Folketinget har 11. maj 2023 vedtaget lovforslaget om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår. Læs her, hvad du som kontaktperson skal være OBS på.

Ansættelsesbevis

Med den nye ansættelsesbevislov får alle ansatte med et ansættelsesforhold, hvor arbejdstiden udgør mere end gennemsnitligt tre timer pr. uge over en periode på fire uger, krav på et ansættelsesbevis, der indeholder alle væsentlige ansættelsesvilkår. Foto: Colourbox

Af: Arbejdsgiver og Rådgivning, Red. Camilla Folsach Madsen

Hvem har ret til et ansættelsesbevis?
Med loven udvides gruppen af personer, som har krav på et ansættelsesbevis. Efter de nuværende regler har medarbejderen krav på oplysning om arbejdsvilkårene fra arbejdsgiveren, hvis ansættelsesforholdet har en varighed på mere end én måned, og hvis den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid overstiger otte timer.

Men med den nye ansættelsesbevislov får alle ansatte med et ansættelsesforhold, hvor den forudbestemte og/eller faktiske arbejdstid udgør mere end gennemsnitligt tre timer pr. uge over en periode på fire uger, krav på et ansættelsesbevis, der indeholder alle væsentlige ansættelsesvilkår. Hvis en medarbejder i en periode på fire uger arbejder mere end tre timer i gennemsnit om ugen, har han eller hun altså krav på et ansættelsesbevis, uanset hvad der er aftalt på forhånd vedrørende arbejdstiden.

Også medarbejdere, som har et ansættelsesforhold, hvor der ikke på forhånd er fastsat en garanteret mængde betalt arbejde før ansættelsesforholdets begyndelse, er omfattet. De medarbejdere vil ofte være i en ansættelse, hvor de tilkaldes, når der er arbejde til dem, og hvis de efter ansættelsesaftalen er forpligtede til at møde op ved tilkald, har de krav på at få oplyst ansættelsesvilkårene uanset det faktiske antal timer, som de arbejder.

Oplysningspligten udvides
Den nye ansættelsesbevislov viderefører den eksisterende bestemmelse om, at arbejdsgiveren skal give medarbejderen oplysning om alle væsentlige vilkår for ansættelsesforholdet, men den udvider samtidig oplysningspligten i forhold til blandt andet varighed af fravær med løn - så der nu ikke alene er tale om ferie, men også om fx barsel - eventuelle ordninger for overarbejde og betaling herfor og ret til uddannelse, som arbejdsgiveren eventuelt tilbyder.

Frister
Efter de nuværende regler skal oplysningerne gives senest en måned efter, at ansættelsesforholdet er påbegyndt, men efter den nye ansættelsesbevislov skal en del af oplysningerne allerede gives inden syv kalenderdage efter, at ansættelsesforholdet er påbegyndt, mens fristen for øvrige oplysninger er én måned.

Derudover skal arbejdsgiveren give medarbejderen skriftlig besked om enhver ændring i de aftalte ansættelsesvilkår hurtigst muligt og senest på den dato, hvor ændringerne træder i kraft. Det gælder dog ikke, hvis ændringen skyldes ændringer i love, kollektive overenskomster mv., som arbejdsgiver har henvist til i ansættelsesbeviset.

Udlevering af oplysninger
Oplysningerne skal udleveres skriftligt til medarbejderen på papir eller i elektronisk form, hvis oplysningerne er tilgængelige for medarbejderen, og hvis arbejdsgiveren opbevarer dokumentation for fremsendelse eller modtagelse.

Ikrafttræden
Den nye ansættelsesbevislov træder som nævnt i kraft den 1. juli 2023. Medarbejdere, der er tiltrådt før denne dato, kan bede arbejdsgiveren om at udlevere eller supplere ansættelsesbeviset, så det er i overensstemmelse med de nye regler, og arbejdsgiveren har i givet fald otte uger til at imødekomme anmodningen.

Flere artikler om samme emne

#Ansættelsesbevislov