9. APRIL 2025

Snak om dåben på næste menighedsrådsmøde

Bodil Therkelsen fra Landsforeningens bestyrelse sidder med i dåbskommissionen, som netop har fremlagt tre modeller til dåbsliturgier. Hun opfordrer alle menighedsråd til at tale om dåben.

Dåbsfoto

Dåbskommissionen har udsendt sin midtvejsrapport og tre modeller til dåbsliturgier, som menighedsrådene opfordres til at prøve af. Arkivfoto.

Af: Alex Kjær

Temaer i debatten om dåb som du kan finde i midtvejsrapporten

Guds barn?

Bliver man Guds barn i dåben? Eller er man Guds barn allerede fra skabelsen? Gør dåben nogen forskel?

Frelseshandling

Hvad betyder det, når dåbskommissionen igen og igen understreger, at dåben er en frelseshandling? Giver det overhovedet mening at tale om frelse i dag? Hvad frelses vi fra?

Forståelighed

Er det vigtigt, at vi kan forstå alle de ord, som indgår i ritualet? Eller er det en pointe i sig selv, at ritualet repræsenterer noget uforklarligt? Og er forståelse overhovedet vigtigt for det moderne menneske?

Trosbekendelse

Er trosbekendelsen, som børnene døbes på, en tjekliste/eksamen? Eller er den et udtryk for troens forunderlige verden, som man træder ind i og kan bruge resten af livet på at udforske? Og døbes barnet på menighedens bekendelse? Eller er det individet, som bliver kaldt frem?

På denne tro?

I alle tre modeller hedder det sidste spørgsmål nu: ”Vil du døbes?” hvor det i det autoriserede ritual hedder ”Vil du døbes på denne tro?”. Er det et misforstået hensyn at skrive troen ud? Eller er det med til at gøre dåben mere relevant for moderne mennesker?

I 2023 blev der nedsat en dåbskommission af regeringen ved kirkeministeren. Kommissionen har nu fremlagt sin midtvejsrapport med de foreløbige resultater af sit arbejde. Rapporten, som blandt andet består af tre modeller til dåbsliturgier, skal i offentlig høring, så kommissionen kan få erfaringer og synspunkter at arbejde videre med.

Landsforeningens bestyrelse er repræsenteret med to læge medlemmer i kommissionen, den ene er Bodil Therkelsen:

- Jeg håber, at menighedsrådene vil tage dåbskommissionens materiale op på næste menighedsrådsmøde. Måske skal der laves en plan for, hvordan menighedsrådet kan arbejde med dåben. Det kan fx være, at man mødes efter gudstjenesten, eller at man laver en studiegruppe hen over efteråret, siger hun og tilføjer, at de i hendes eget sogn på Vestsjælland i denne uge har menighedsrådsmøde, hvor de skal tale om, hvordan de kan have samtaler om dåben.

Håber på debat

- Jeg håber også, at nogle af distriktsforeningerne vil lave større arrangementer med debat om dåben på tværs af sognene i foreningen. Det samme kan ske i stiftsrådene. Vi gør det i mit eget stift, hvor der er lagt op til tre debataftener i løbet af efteråret.

Fredag 11. april modtager alle menighedsråd og præster en pakke med materiale, som kan bruges til at tale om dåben. Her vil der blandt andet være samtalekort om ritualsprog og tekst.

- Der vil også være en plakat, som kan bruges som indbydelse til et arrangement, så vi forsøger virkelig at hjælpe sognene til at få gang i den vigtige samtale om dåben. Både gejstlige og læge har noget at byde ind med. Som læge sidder vi i kirken og skal tage imod den døbte i menigheden, derfor er det vigtigt at tale om, hvordan det skal foregå.

De tre modeller for dåbsliturgier er gradueret, så den tredje model er den mest vidtgående hvad angår sproget, mens den første model er den mest konservative.

- Tanken med især model tre har været at foreslå et mere nutidigt sprog, som i højere grad taler ind i den tid, vi lever i. Det har ikke været nemt, og vi har i kommissionen haft lange og spændende samtaler om, hvordan specifikke ord kan forstås. Samtidig har det været vigtigt for os at holde fast i, at dåben er et sakramente. Derfor må der ikke gå noget tabt på grund af den sproglige fornyelse.

Et eksempel

Bodil Therkelsen nævner som eksempel, at kommissionen har talt om ordet ”indlemme”. Her er der foreslået, at det fx kan erstattes med udtrykket ”at komme med i et fællesskab”.

- Men der er også noget poetisk i de gamle tekster, som har værdi. Så måske handler det for nogle om at skabe større forståelse for de gamle udtryk og holde fast i dem, fordi der går for meget tabt, når man fornyer sproget. Der vil helt sikkert være forskellige holdninger i sognene, og det bliver spændende at arbejde med tilbagemeldingerne.

Hun fortæller, at der blandt mange andre personer er en sprogforsker med i dåbskommissionen, så det faglige niveau er højt.

- Man bliver grebet, når først man går i gang, så jeg vil opfordre menighedsrådene til at kaste sig ud i det. Overordnet set er det en balanceøvelse mellem, hvad der skal bevares, og hvad man kan forny. Man kan ikke sige, at noget er rigtigt eller forkert. Men tilbagemeldingerne er vigtige, fordi vi i kommissionen måske ender med at anbefale en fornyelse af dåben.

Dåbskommission

Dåbskommissionen blev nedsat i 2023 og er nu nået halvvejs i sit arbejde. Fredag 11. april modtager alle sogne og præster en materialepakke med samtalekort og andet, som kan bruges til at sætte samtalen i gang.

Du kan læse kommissionens midtvejsrapport her.
(fra side 5 er der en sammenfatning af rapporten, som med fordel kan læses først)

Læs om dåbskommissionen hos Folkekirkens Intranet. (Her kan du komme med tilbagemeldinger til kommissionen)

Fra Landsforeningens bestyrelse er Bodil Therkelsen og Peter Hundebøll med i kommissionen.

Tre modeller til dåbsliturgier

Model 1 er en let revision af 1992 ritualet med alternative kollektforslag

Model 2 er en moderat version af 1992 ritualet med alternative kollektforslag og valgmuligheder i forhold til tekster

Model 3 er en nyformulering af 1992 ritualet med alternative kollektforslag og valgmuligheder i forhold til tekster