15. MAJ 2025

Hvad lærte vi af menighedsrådsvalget 2024?

Valget i 2024 tydeliggjorde udfordringer med engagementet i folkekirkens lokale demokrati. Trods stor indsats mangler mange menighedsråd stadig medlemmer.

MR Valg Folder

Landsforeningen har gennemført en målrettet kampagne, der inkluderede fysiske materialer, pressearbejde og digitale indsatser. Samlet set har kampagnen medført øget synlighed og medieomtale sammenlignet med tidligere valg. Foto: Nykøbing Falster Sogn

Trods en omfattende landsdækkende kampagne og stor lokal indsats var 231 menighedsråd fortsat ikke fuldtallige ved begyndelsen af funktionsperioden. Det svarer til 468 ubesatte pladser og giver anledning til bekymring for engagementet i folkekirkens styre.

Landsforeningen har med støtte på 1,2 mio. kr. gennemført en målrettet kampagne, der inkluderede fysiske materialer, pressearbejde og digitale indsatser. Kampagnen nåede bredt ud – både til de traditionelle målgrupper og til yngre gennem sociale medier og samarbejde med folkekirken.dk. Samlet set har kampagnen medført øget synlighed og medieomtale sammenlignet med tidligere valg.

Fremtidens engagement skal sikres
Bestyrelsen anser det som afgørende, at menighedsrådsvalget styrkes – både i struktur og gennemslagskraft – for at sikre fremtidens engagement og folkekirkens forankring lokalt. Derfor vil bestyrelsen arbejde videre med at evaluere menighedsrådsvalget og sætte forslag til nye løsninger til debat.

Bestyrelsens forslag til målsætninger:

  1. Styrket kendskab til valget og dets betydning.
    Flere skal vide, hvad menighedsrådsarbejde indebærer, og hvorfor det er vigtigt at engagere sig. Det overvejes bl.a. at udnytte nye digitale kanaler og at give menighedsråd mulighed for at invitere til valghandlinger via e-Boks.

  2. Forenkling af valghandlingen.
    Gennem en teknisk og praktisk forbedring af valgets gennemførelse ønsker bestyrelsen at sikre, at flere råd oplever processen som let og overskuelig.

  3. Afklaring omkring valgform.
    Debatten om listevalg og valgforsamling videreføres med henblik på at sikre legitimitet og lokalt ejerskab.

På årsmødet 2025 ønsker bestyrelsen at evaluere menighedsrådsvalget i 2024 med delegeretmødet og debattere tre centrale målsætninger i det fremadrettede arbejde. Det er vigtigt, at vi debatterer på løsninger på baggrund af den viden medlemmerne kommer med.

"Menighedsrådene er folkekirkens lokale rygrad. Når mennesker engagerer sig i deres sogn, styrker det både fællesskabet og kirkens relevans. Det er derfor helt afgørende, at vi gør det nemt og attraktivt at tage del i det lokale kirkelige demokrati."
- Anton Pihl, formand for Landsforeningen af Menighedsråd

Flere artikler om samme emne

#Menighedsrådsvalg 2024