9. APRIL 2025
Kirkeministeren fik overrakt rapporten af styregruppen, der består af repræsentanter fra biskopperne, stiftskontorcheferne, Landsforeningen af Menighedsråd, Danmarks Provsteforening, Den Danske Præsteforening, kirkefunktionærernes organisationer og ministeriet. Foto: Signe Ettrup.
Af: Marie Schmidt Gaarden
Det skal være mere attraktivt at være medlem af et menighedsråd. Det er målet med en række anbefalinger, som netop er afleveret til kirkeminister Morten Dahlin.
Anbefalingerne kommer fra styregruppen for projektet ”Forenkling og bedre understøttelse af menighedsrådsarbejdet,” hvor Landsforeningen af Menighedsråd har siddet sammen med folkekirkens øvrige parter og By-, Land- og Kirkeministeriet.
Anbefalingerne skal danne grundlag for arbejdet med en ny menighedsrådslov.
-Vi har i lang tid arbejdet for en lovændring, der skal gøre det mere attraktivt at engagere sig i menighedsrådsarbejdet. Menighedsrådene skal have større fokus på kirkelivet lokalt, fremfor på de administrative opgaver. Anbefalingerne i rapporten er et vigtigt skridt i den retning, men vi er ikke i mål endnu, siger Anton Pihl, formand for Landsforeningen af Menighedsråd.
Rapportens anbefalinger samler sig om tre hovedemner:
Færre valgte medlemmer og større fokus på frivillighed
Et af forslagene i rapporten er, at antallet af valgte medlemmer reduceres, så der bliver max ni pladser i rådet. Der lægges også op til et opgør med rådets faste roller, så der kun vil være krav om valg af formand og tegningsberettiget.
I stedet for at tænke i roller, bliver det opgaverne, der er i fokus. Opgaverne vil kunne løses af andre end menighedsrådet, fx af en medarbejder, af et udvalg, hvor der også er frivillige med eller i samarbejde med andre menighedsråd.
Læs også, hvad folkekirkens parter i fællesskab har meldt ud om anbefalingerne.
Samarbejdet skal styrke folkekirken
Folkekirken skal være en vigtig samfundsaktør - også i fremtiden
Læs også, hvad
By-, Land- og kirkeministeriet skriver om rapportens offentliggørelse
Frivilligheden skal styrkes
En grundtanke med udvalgsarbejdet har været at styrke demokratiet og engagementet i lokalsamfundet ved at gøre det nemmere at involvere flere frivillige og gøre det mere attraktivt at være en del af det kirkelige fællesskab.
- Folkekirken bygger på nærdemokrati og lokalt frivilligt fællesskab. Derfor skal vi tage højde for den måde, folk ønsker at engagere sig i dag, og her er enklere organisering og større fleksibilitet vejen frem,” siger Anton Pihl.
Ansvar fra præsteboliger flyttes
Præsteboliger skal overdrages til provstiudvalgene, lyder et af de andre forslag i rapporten. Dermed får menighedsrådene mere tid til at koncentrere sig om kirkens kerneopgaver som gudstjenester, kirkelige aktiviteter og det lokale fællesskab.
Landsforeningen fortsætter indsatsen
Selvom anbefalingerne er et skridt i den rigtige retning, mener Anton Pihl, at der fortsat er områder, der skal arbejdes videre med for at forenkle menighedsrådsarbejdet.
”Vi skal fortsat sikre de bedste rammer for fremtidens menighedsråd. Derfor bør der fortsat være fokus på struktur, opgavefordeling og endnu bedre muligheder for samarbejde. Det bør vi arbejde videre på i en fase 2,” afslutter Anton Pihl.
Læs sammenfatning af rapporten
Læs hele rapporten
Kom med til orienteringsmøde!
Der bliver holdt orienteringsmøder om rapporten og dens anbefalinger.
Læs og tilmeld dig
Der er i alt 24 anbefalinger i rapporten, som desuden indeholder bevæggrunde og uddybninger.
Om forvaltning af fast ejendom og styrkelse af samarbejdet om økonomiforvaltning i provstiet
Om professionalisering af personaleledelse, arbejdsmiljø og samarbejde
Om reglerne for valg og sammensætning af de lokale demokratiske organer
8. APRIL 2025
Folkekirkens parter ønsker fokus på samarbejde, arbejdsmiljø og professionalisering i folkekirken
8. APRIL 2025
Folkekirkens parter ønsker at styrke kirkens bidrag til samfundet og anbefaler ændringer i menighedsrådsloven, der skal fremme grøn omstilling, professionel ledelse og øget frivillighed.
30. OKTOBER 2024
Svar på spørgeskema viser menighedsrådenes ønsker til fremtiden.