Rank knejser Aarhus Domkirke over byen på hvad, der overraskende har vist sig som en sommerdag, selvom kalenderen siger 15. september.

Inde i Domkirken er stole stillet op i lige rækker med behørig afstand imellem rækkerne, og inden klokken 19 begynder de at blive fyldt. 52 stemmeberettigede er klar til at vælge kirkens nye menighedsråd.

Vi skal ikke have et A og et B-hold
Formanden for valgbestyrelsen byder velkommen, hvorefter menighedsrådsformand Ulla Skaarenborg får ordet. Hun fortæller om menighedsrådets arbejde, hvor hun især lægger vægt på samarbejdet i menighedsrådet og mellem menighedsrådet og den øvrige kirke.

- Vi har et rigtig godt samarbejde i menighedsrådet, hvor vi kan samtale og skabe kompromisser. Det er vi gode til. Menighedsrådets største og vigtigste opgave er at skabe optimale forhold for forkyndelse og kirkens liv. Og her er det gode samarbejde mellem menighedsråd, præster og medarbejdere afgørende.

Hun slutter af med en opfordring til medlemmerne af menighedsrådet, der stiller op igen:
- De erfarne ”menighedsrotter”, siger Ulla med et smil, - skal gøre alt for at de nye menighedsrådsmedlemmer kommer godt i gang. Vi skal virkelig lægge os i selen, så vi ikke får et A -og et B-hold.

Herefter er det kandidaternes tur til at indtage mikrofonen. Valgbestyrelsens formand er første kandidat, og han nævner, at Domkirken i Aarhus er Danmarks højeste kirke – og at der her er højt til loftet. Så er scenen sat, og resten af kandidaterne stiller sig op og præsenterer sig selv.

Det er et mangfoldigt udbud af personer, der tilbyder sig til menighedsrådet med forskellige ønsker, dagsordener og tanker, og engagementet er tydeligt hele vejen rundt.

Stiller op for første gang
Merete Graabæk stiller op til menighedsrådet for første gang.

- Jeg har tænkt over det flere gange, og nu føler jeg, at jeg også har tiden til det. Så nu skulle det være. Jeg har lyst til at gøre en forskel, derfor stiller jeg op.

Merete har i mange år arbejdet som frivillig på blandt andet Café Parasollen i Viby, hvor hun har haft tæt kontakt til menighedsrådet.
- På café Parasollen jeg arbejdet meget med menighedsrådet, derfor kender jeg til det, og ved hvad de laver.

Faktisk er interessen for det kirkelige vokset så meget, at Merete netop er begyndt at læse teologi på diakonhøjskolen i sin fritid.

Hun er kommet fast i Domkirken siden 2013, hvor hun løste sognebånd.
- Jeg føler Domkirken er min kirke, og jeg føler mig hjemme her, selvom jeg ikke bor i sognet. Jeg er døbt her i Domkirken og har altid følt at det er her, jeg hører til. Derfor valgte jeg i 2013 at løse sognebånd og har siden været fast gæst til søndagens eftermiddagsgudstjeneste.

Der skal vælges 15 medlemmer ud af 19 kandidater, så ingen kan vide sig sikker på en plads. Valgbestyrelsens formand nævner, at der bagefter er valg til stedfortrædere. Merete ånder lettet op:
- Nåååh, så er der stadig håb!

Stemmeoptælling overraskede
Der er 52 stemmeberettigede i kirken, og de kan stemme på hver 8 kandidater. At få alle stemmer talt manuelt op og fordelt på de opstillede kandidater, viser sig at tage noget længere tid end forventet.

Men lidt før kl. 22 kan valgbestyrelsen præsentere det nyvalgte menighedsråd. Der er både lettelse, glæde og skuffelse at høre blandt de 19 kandidater.

- Du er blevet valgt! siger Meretes sidemand begejstret, da ”Merete” er blandt de 15 navne, der toner frem på skærmen med valgresultatet.

- Jeg er meget glad og spændt. Det bliver en stor og spændende opgave, og jeg glæder mig til vi skal i gang, siger det nyvalgte menighedsrådsmedlem.

Jeg vil være menighedsrådets unge stemme
Blandt kandidaterne er også Nastaja Tillema Rasmussen, der blev valgt til menighedsrådet i 2016 og genopstiller. Med sine 23 år er hun menighedsrådets klart yngste medlem.

- Jeg vil gerne fortsat være den unge stemme i menighedsrådet, siger hun i sin præsentation, hvor hun også fortæller om, hvilke emner og aktiviteter hun har lagt sine kræfter i de sidste fire år. Natasja er en af de unge, som mange menighedsråd søger og ofte har svært ved at få fat i, og hun bliver da også den kandidat, der får næstflest stemmer og får endnu fire år i menighedsrådet.

Fuldtalligt menighedsråd og stedfortrædere
Valgets helt store stemmesluger er menighedsrådets nuværende formand Ulla Skaarenborg, der med 47 stemmer bliver første valgte. Herudover er 14 medlemmer valgt, så der dannes et fuldtalligt menighedsråd. Fire nye ansigter træder ind i menighedsrådet, mens fire af de opstillede kandidater ikke kommer i menighedsrådet denne gang.

Da valgresultatet er offentliggjort, begynder aftenens anden runde, hvor der skal vælges stedfortrædere til menighedsrådet. Her stiller syv interesserede op, og de bliver alle valgt.

Da klokken nærmer sig 23, er den første valgforsamlingen i Aarhus Domkirke vel overstået, og et nyt menighedsråd og stedfortrædere er blevet valg.