Unge Astrid vinder folkekirkelig filmpris

Filmen om Astrid Lindgrens ungdom, ”Unge Astrid”, har vundet Gabriel prisen ved årsmødet i Landsforeningen af Menighedsråd.

Gabriel 2019.jpg

Tre glade prismodtagere. Fra højre er det instruktør Pernille Fischer Christensen og medforfatter Kim Fupz Aakeson, som vandt Gabriel prisen for “Unge Astrid”, samt skuespiller Maj-Britt Mathiesen, der modtog særprisen på vegne af DR til “Herrens Veje”. Foto: Jonas Ahlstrøm.

Af: Alex Kjær

Det var en glad og stolt instruktør, Pernille Fischer Christensensom modtog filmprisen Gabriel fredag 10. maj i Nyborg for sit værk, der har Alba August i hovedrollen, datter af Bille og Pernilla August. Instruktøren sagde blandt andet: 

Det er få kunstnere, jeg kan sige om, at jeg var en anden, hvis ikke jeg havde mødt deres kunst. Men det kan jeg om Astrid Lindgren, og derfor var det stort at få lov at lave en film om hende og stort at vinde Gabrielprisen for værket.

Med prisen følger 15.000 kroner, en statuette samt en opfordring til landets sogne om at vise filmen og de øvrige nominerede ved debatarrangementer, hvor filmene kan danne baggrund for diskussioner om værkernes temaer og problemstillinger.

De øvrige nominerede film er: ”Den skyldige”, ”Den tid på året”, Før frosten” og ”Grænse”.

Juryen består af otte medlemmer, som blandt andet siger om vinderfilmen:

For voksne og unge er det oplagt at diskutere den ud fra de figurer og fortællinger af Lindgren, de selv kender. Altså finde sporene ind i forfatterskabet. De fleste vil kende Emil, Pippi og deres familier/venner. Mange vil kende Ronja Røverdatter, Mio min Mio og Brødrene Løvehjerte. 
Frygt og mod, kærlighed, velvilje, folk, der hjælper, andre som giver efter – bøgerne er fulde af det.

I forhold til kirkens rolle i filmen kan man spørge: Er kristendommen et forvar for Gud eller for mennesket?
Kan den forsvare Gud, uden samtidig at forsvare mennesket? Hvis den gør det, hvad sker der så med den? Bliver den autoritær, selvtilstrækkelig, livsfjern?

Filmen er en kærlighedshistorie, men hvordan adskiller den sig fra andre kærlighedshistorier? Hvis børn skriver til Astrid Lindgren, at ”hun er på deres side”, er hun så også på de voksnes side? Og både børn og voksne bør drøfte, hvad det vil sige, at nogen er på deres side eller hvordan ønsket om og længslen efter at nogen er det, ser ud.

Juryens medlemmer er: Peter Lauridsen Hundebøll, juryformand og medlem af bestyrelsen i Landsforeningen af Menighedsråd, Isak Thorsen, cand. mag. og ph.d. i filmvidenskab, Ellen Hillingsøe, skuespiller, Laura Bro, skuespiller, Karsten Fledelius, lektor, Mogens Lindhardt, forhenværende rektor, Susanne Charlotte Knudstorp, præst og John Rydahl, formand for religionslærerforeningen.

Juryen uddelte også en særpris til tv-serien ”Herrens veje”. Skuespiller Maj-Britt Mathiesen, der medvirker i serien som præsten Lotte, modtog prisen på vegne af DR og sagde blandt andet:

- “Herrens veje” er en modig serie og viser, at kunst kan røre, bevæge og berige os.

Flere artikler om samme emne

#Gabrielprisen