Har I et mål om at få yngre kandidater i menighedsrådet, kan I spørge jer selv, hvad I har at tilbyde dem, og hvilke kompetencer I har behov for. Det kunne fx være erhvervserfaring inden for økonomi og ledelse. På den måde kan i bedre forklare, hvordan menighedsrådsarbejdet kan skabe værdi for den enkelte.

Hvordan bliver I attraktive?
Hvis I skal være attraktive for andre, selv I selv kunne sætte ord på, hvorfor menighedsrådsarbejdet er vigtigt. Det gør I bedst ved at fortælle gode historier om jeres arbejde, så andre også får lyst til at deltage.

En god historie om menighedsrådsarbejdet skal handle om hvorfor det er vigtigt, hvordan I har arbejdet, og hvad I konkret har opnået. En god historie kan skabe motivation, hvis den taler til vores følelser, værdier – eller til hjertet om man vil. På den måde kan nye kandidater motiveres til at synes, det er vigtigt.

Den gode historie
Det er en god idé at drøfte, hvordan I kan skabe en fælles historie i menighedsrådet, som I kan fortælle.
Til at starte den fælles fortælling, kan I benytte jer af disse spørgsmål:

1. Hvorfor er menighedsrådsarbejdet vigtigt?
  2. Hvorfor gik I selv ind i menighedsrådet?
  3. Hvad motiverede jer til at stille op?
  4. Hvad gør arbejdet attraktivt for jer?
  5. Hvordan arbejder I?
  6. Hvilke opgaver har I hver især?
  7. Hvor meget tid bruger I på det?
  8. Hvordan har I indrettet jer med opgavefordeling og udvalg? Er I fælles om opgaverne – eller arbejder I bedre individuelt?

Når I har fundet ud af, hvorfor I er attraktive, kan I begynde at overveje, hvem I gerne vil opfordre til at stille op. Et godt sted at starte er at få overblik over, hvilke kandidater I kommer til at mangle i menighedsrådet.

Dernæst kan I se på, hvilke typer i jeres lokalsamfund, der kan gode at spørge. Til denne del af processen kan I stille her selv følgende spørgsmål:

1. Hvem kan vi spørge?
  2. Hvilke kandidater kommer vi til at mangle?
  3. Kommer vi til at mangle kompetencer?
  4. Skal vi have nye kræfter til nye opgaver?

Som en del af rekrutteringen kan I overveje at lave små videoer, hvor I fortæller jeres gode historier og deler dem på Facebook. Eller I kan skrive historierne ned og kombinere dem med fx tegningerne på Valgportalen, som er til fri afbenyttelse.

I Rekrutteringshåndbogen, som I også finder på Valgportalen, kan I finde flere gode råd og idéer til, hvordan I kan gribe rekrutteringsprocessen an.

På godtfrastart.dk finder I e-læringskurser om menighedsrådsvalget og rekruttering – kurserne er både for nuværende menighedsrådsmedlemmer og interesserede kandidater, der gerne vil vide mere om processen.