Sidste år var omkring 80.000 mennesker på gaderne i København for at deltage i Kulturnatten, dømt på trængslen på hovedstadens gader er der ikke færre i år. Unge, ældre, børnefamilier, singler og grupper af venner går tætte rundt for at opleve kultur – og ikke mindst byens kirker.

Mange af folkekirkerne og fx også den katolske kirke og metodistkirken åbner dørene for at vise, hvad de har at byde på. I Vor Frelsers kirke på Christianshavn møder man udklædte, historiske personer, som fortæller besøgende om historien bag enevælde-byggeriet opført 1682-1696.

Kulturnatten

12. oktober 2018 fra klokken 18-24, blev i år afholdt for 25. gang
Mange af kirkerne i og omkring det centrale København åbner dørene op
Sidste år deltog omkring 80.000 mennesker

En af dem er Marianne, menighedsrådsmedlem, og i dagens anledning udklædt som Frederik. 4.s elskerinde Helene von Vieregg, der ligger begravet under kirkens gulv tæt ved indgangsdørene.

-Det er første kulturnat, hvor jeg er aktiv i kirken, men vi plejer altid at have mange besøgende, især fordi tårnet er åbent, så man kan få udsigten ud over byens nattelys, siger Marianne.

Ud over Frederik 4.s elskerinde, kan man også møde kong Christian 5, bygherren bag kirken, der har sat sit tydelige aftryk mange steder i det imponerende kirkerum, som ved opførelsen kunne rumme hele Christianshavns befolkning fire gange.

-Det er en meget spændende kirke, bygget i en periode, hvor der ikke blev bygget særlig mange kirker i Danmark. Vi fortæller om historien, men vi håber selvfølgelig også, at nogle har lyst til at besøge vores kirke igen, fx når der er natkirke. Der er en helt særlig stemning i rummet, og det sker ofte, at folk på vej ind mod byen kigger ind, fortæller Marianne.

Hun kom i menighedsrådet som suppleant for ikke så længe siden. Kirkens Kirke- og kulturmedarbejder hedder Lene, og hun har heller ikke været så længe i kirken.

Første kulturnat

-Det er min første kulturnat, men det er selvfølgelig en unik mulighed for at lave nogle gode arrangementer. Jeg har lavet en skattejagt for børn og barnlige sjæle, hvor man skal rundt i hele kirken for at finde svar ved de poster, der fremgår af skattekortet.

Tre børn kommer ind i kirken og griber straks et skattekort og går på jagt med deres QR scanner på telefonerne. Ved hver post er en stregkode, som man skal scanne. På spørgsmålet, om det er svært at finde de rigtige svar, trækker de på skuldrene. Et tegn på, at der både er svære og lette spørgsmål, som viser vej til skatten.

Når man afleverer sit skattekort og har svaret rigtigt, venter der en præmie i form af slikkepinde til alle deltagere.

Udenfor er køen op til tårnet så lang, at folk står helt ud til gaden. Stemmerne fortæller, at det langt fra kun er københavnere og andre danskere, som deltager i kulturnatten. Både spanske, tyske og engelske samtaler lyder fra rækken af ventende tårnbestigere.

Andre steder i København er der Mozart og Benny Andersen i Adventskirken, Kirkejam i Allehelgens kirke, Kulturnat for børn i Anna kirke, Lys og meditationstoner i Brorsons kirke, Frankenstein i Frederiksberg Slotskirke, og mulighed for at opleve kongehusets kirke om natten i Christiansborg Slotskirke.

Ved Strøget ligger Helligåndskirken. Her er der opstillet liggestole, hvor forbipasserende kan sætte sig og via udendørs højtalere lytte til koncerter og gudstjenester inde fra kirkerummet.

Sankt Annæ Pigekor

To af dem er Cecilie og Alberte. De beslutter sig efter lidt tid i stolene for at gå ind i kirkerummet, hvor Sankt Annæ Pigekor synger som en del af aftenens andagt. De opfører blandt andet uddrag af Rasmus Zwickis ”Lysmørket”, skrevet til pigekoret.

-Det er utrolig flot at se og smukt at lytte til, fortæller de to piger efter koncerten.

-Vi stoppede tilfældigt op, da vi kom gående på Strøget og hørte musikken udenfor. Det er en god måde at bruge kirkerne på, når der er koncerter som den her.

I kirkerummet er der stearinlys ved bænkegavlene og dæmpet, blåt lys på tilhørerne. Stemningen er intens, fuld af fordybelse og tilstedeværelse, præget af musikkens dynamik, som veksler mellem det helt stille og det store og voldsomme.

Præst og leder af Natkirken Jens Biegel-Fogh træder frem efter et bragende bifald til koret og kommer i sin prædiken blandt andet ind på et par firserhits, fx Back To Bakcs sang om Jonathan og om aldrig at give op. Der er en stor kerne af tilhørere, som bliver siddende, men rundt om dem er en konstant gang af nye besøgende, som kommer og går.

Det gælder også udenfor, hvor liggestolene aldrig når at blive kolde i den lune oktober nat. Hver gang en person rejser sig, er nye klar til at indtage pladsen for at blive badet i lydene inde fra kirken. Både Helligåndskirken og Vor Frelsers kirke holder åbent til klokken 24, og begge steder er der nye ansigter, som kigger ind for at opleve folkekirkens mange tilbud.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

* krævede felter