Juryens motivation

Erik Clausens film "Mennesker bliver spist" vandt i 2015 Gabrielprisen. Læs her juryens motivation.

Mennesker_bliver_spist.jpeg

Foto: PR

Af: Gabrieljuryen

Erik Clausen får Gabriel-prisen 2015 for sit smukke og nuancerede familiedrama "Mennesker bliver spist". En film som både trækker på den danske tradition for den humoristiske folkekomedie og for den analyserende hverdagsskildring, som går ind under samfundets overflade og afslører de skæbner, der gemmer sig der. Som Erik Clausen selv malende har udtrykt det: »Hvis du dykker ned i telefonbogen, er der et drama!«

Men der skal nu en kunstner til at få dramaet til at udfolde sig for os, røre os, og gøre det vedkommende. Det gør Erik Clausen både som filmens instruktør og i sin rolle som mekanikeren Herluf, som får det sværere og sværere med sine omgivelser i sin tiltagende demens – en mand hvis liv og familie dog længe har været i alvorlig krise. Vi kommer hurtigt fra en typisk dansk parcelhustilværelse ned i de eksistentielle lag og centrale livsforhold: Forholdet mellem generationerne, mellem kønnene, mellem søskende, mellem ægtefæller, mellem forældre og børn, ansat og arbejdsgiver, alt det, der er centralt for livet og som så ofte går galt. Det er også ved at gå gruelig galt i denne film, hvis slutning her ikke skal røbes.

Typisk for Clausen ligger fornuften mest hos børnene, sent hos de voksne. På sin egen finurlige måde bliver filmen en illustration af, hvorledes små konflikter kan vokse sig store og spærre for menneskers mulighed for at nå hinanden. Der er mange småepisoder i filmen som i få ord fanger absurditeten i situationer, de fleste af os nok har oplevet. Der er megen omhu i replikskifterne, billedopbygningen og klipningen – her viser Clausens store erfaring sig i denne hans 14. og måske handlingsmæssigt og kunstnerisk mest helstøbte film. 

Den stærke sociale dimension mangler ikke i denne Clausen-film, herunder de skæve eksistensers, indvandrernes og gæstearbejdernes kår. Men vi møder også Clausens varme og lune ironi i denne underholdende, men samtidig dybt alvorlige hverdagssatire, som bæres af et fint ensemblespil mellem velvalgte karakterer, ikke mindst Bodil Jørgensen som hustruen. Skal man opsummere filmen Mennesker bliver spist's overliggende budskab i et enkelt bibelcitat, må det være med Paulus' optimistiske ord fra hans første brev til Korinterne: "Kærligheden hører aldrig op. Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt!" 

Flere artikler om samme emne

#Gabrielprisen